Månadens medlem

Nu kommer äntligen månadens medlem för Mars månad! Pga influensa och annat har månadens medlem inlägget tyvärr fått dröja.

Hoppas ni har översenede med det!

Namn, ålder, bor, yrke och intressen?
Jag heter Lena Österberg och har varit med i SiameserSverige sedan 2015. Jag  bor i Kungälv i ett gammalt 20-tals hus tillsammans med Lennart och våra två hundar och två katter.
Jag utbildade mig till Bibliotekare på 90-talet och arbetade på Göteborgs Universitetsbibliotek några år sedan startade jag en engelsk bokhandel, Clara Bookshop i stadsdelen Haga i Göteborg. Den hade jag i mer än 10 år.  I somras fick jag chansen att överta en lokal i Haga och kunde starta en ny butik. Denna butik är lite annorlunda mot den förra. England, konst och katter är några teman.

 

Mina intressen är förutom att läsa, trädgårdsodling. Jag odlar kryddor och medelhavsväxter helst. Här hjälper Edgar gärna mig. Dessutom gillar jag att baka och göra efterrätter.

Vad var det som gjorde att det blev just Edgar?
Att det blev just Edgar är en lång historia. Jag förlorade mina två tidigare siameser, Albin och Alice tidigt. De blev bara 5 år. Albin förlorade jag 2011 och Alice 2012. Det var oerhört jobbigt och jag trodde länge att jag aldrig mer skulle våga skaffa någon mer siames.
2014 började jag titta lite igen i Siameser i Focus och där hittade jag Edgar. Jag tittade i stamtavlan och såg att han dessutom var släkt med min Alvar, han var min tredje siames som jag skaffade efter Albin. Han och Alice trivdes aldrig med varandra och jag var tvungen att omplacera honom. Han fick ett hem i Norge.
Jag såg detta lite som ett tecken.
Alvar var också brunmaskad och ganska lik Edgar i sättet.
Edgar kommer från Stockholm, från Anna Gables uppfödning.
Jag var och besökte honom i maj 2014 och hämtade honom 6 juli.

Vill du berätta lite om Edgar och ert liv tillsammans?
När Edgar var liten var han ganska ensam. Jag hade även min ragdollflicka Olga och hon var 14 år när Edgar kom till oss. Hon blev nästan 17 år. Det är en anledning till att Edgar har varit ute så mycket.

Han älskar att vara i trädgården och eftersom jag fick honom mitt i sommaren så gick vi ut från första dagen.  Han har varit ute nästan varje dag sedan jag hämtade honom året runt. Han går fantastiskt bra i koppel, nästan bättre än mina hundar.

I början höll han sig i trädgården men nu vill han gå längre  och nu besöker vi även grannarnas trädgårdar. Edgar är väldigt populär så det går bra. Vi går även på vägen och ibland sitter han på axeln ofta när det är kallt eller när han blir rädd för något.

Vi är många som fått ta del av Edgars intresse för promenader. Har han alltid varit så förtjust i utelivet och Vad tycker han om vintern?

Denna vintern har varit ovanligt kall här i Göteborg så Edgar har inte kunnat vara ute lika mycket som han brukar. Han är ute på vintern men det skall helst inte vara för kallt . När Edgar vill gå in då hoppar han upp på min axel. Det har han gjort sedan han var liten. En favoritsyssla inomhus är att sitta i köket och studera alla fåglar, här finns massor. Vi matar med äpplen och bröd.

Har Edgar några andra intressen?
Edgar tycker nog bäst om sommaren.  Värme och sol älskar ju alla siameser. Han har sin balkong och där sitter han gärna på kvällarna. Han vill helst ut varje dag en stund både morgon och kväll. Inomhus är han ganska stillsam men han leker gärna med sin lilla råtta utan svans. Vi har en trappa och här finns ett fönster med utsikt mot vägen. Det är en favoritplats.

Bor du och Edgar ensamma eller har han någon kompis?
Edgar har en kattkompis som heter Vera. Hon är en ragdoll och har precis  fyllt 1 år. De passar bra ihop. När han var liten fanns Olga som sällskap. Hon var också ragdoll och var över 14 år när Edgar var liten. Edgar har även hundkompisar, Matteo, en Italiensk vinthund och Nino, en malteser. Matteo och Edgar trivs mycket bra tillsammans. Vinthundar och siameser är lika i sättet.


Har du haft andra siameser innan?
Jag skaffade min första siames 2005. Han hette Albin och var rödmaskad året efter fick han en kompis, Alice, hon var  blåmaskad. De var ett riktigt kärlekspar. Tyvärr blev de bara 5 år gamla. Jag hade även Alvar. Han var brunmaskad. Tyvärr kom han och Alice aldrig överens och när han var 1 år flyttade han till Norge. Jag förlorade Alice 2012 och trodde aldrig jag skulle skaffa någon mer siames men efter två år kom  till min stora glädje Edgar in i mitt liv.

Hur kommer det sig att det blev denna ras?
Jag tror att det beror på Jan Mårtenssons deckare som jag började läsa på 80-talet. Antikhandlare Homan har en blåmaskad siames som heter Cleo de Merode.
Jag är från början en hundmänniska och kunde egentligen inte så mycket om katter.  Siameser är ju dessutom lite hundlika. Jag läste mycket om siameser innan jag vågade skaffa en siameskatt.
1999 skaffade jag mina första katter. De var Ellen och Olga, två ragdollflickor, en bra ras att börja med. Jag skaffade min första siames 2005. De passar utmärkt tillsammans. Ragdollen är generellt en lugn och cool  ras medan siamesen är lite mer livlig och intensiv. De kompletterar varandra perfekt.

Vad är det bästa med att leva med en siames?
Det bästa med att leva med en siames är att de är så kärleksfulla och personliga. Edgar är så otroligt mjuk och snäll. Underbar helt enkelt. Varje morgon vaknar jag med honom på min arm.  Bästa vän man kan ha.   Han  sitter ofta i fönstret i trappan  och väntar på mig när jag kommer hem.❤️

Vi tackar Lena och Edgar för att de ville berätta om deras liv tillsammans!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *